Search
Close this search box.

Çocuklarda İşitme Kaybına Bağlı Dil ve Konuşma Sorunları

Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri
Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

Çocuklarda İşitme Kaybı

İşitme kaybı yenidoğan çocuklardan 100 yaşını aşkın bireylere kadar herkeste ortaya çıkabilecek bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre her canlı doğumdan 3-4’ü işitme kayıplı olarak dünyaya gelmektedir. Ülkemizde 2000’li yılların başından beri yasa haline gelmiş Yenidoğan İşitme Tarama uygulamaları her doğan çocuğun olağanüstü haller haricinde ilk 72 saat içerisinde işitme taramasının yapılmasını ve işitme kaybı bulguları görülen çocukların ileri testlere yönlendirilmesini sağlamaktadır. Yapılan ileri testler sonucunda işitme kaybı tanılanan çocukların cihazlandırılması ve takibatı sağlık hizmet sunucuları tarafından takip edilmektedir.

İşitme tarama protokolü tarafından işitme kayıplı olduğu belirlenen çocuklar işitme cihazı temini/koklear implant takılması ve sonrasında rehabilitasyon süreci ile birlikte yaşıtlarıyla eşit bir sosyal-akademik gelişime sahip olabiliyorlar. Erken tanılanan ve cihazlandırılan bu çocuklarda ek handikaplar yok ise herhangi bir konuşma bozukluğu ortaya çıkmamaktadır. Ancak işitme tarama protokolleri sırasında işitme kaybı gözlemlenmeyen ve sonrasında işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda ve işitme tarama protokolü sırasında işitme kaybı tanısı konulup cihazlandırılmayan ya da rehabilitasyon desteği almayan çocuklarda konuşma  bozukluğu hatta hiç konuşamama problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Çocukların işitme ve dil gelişiminde ilk 54 ay kritik öneme sahiptir ve bu 4,5 yıllık dönem kritik evre olarak adlandırılır. Kritik evre içerisinde işitme kaybı olan ve gerekli cihaz-rehabilitasyon desteğini almayan çocukların gelişimleri için beyinde yeterli işitsel girdiler sağlanamaz ve konuşma bozukluğu kaçınılmaz olur. Bu yüzden işitme kaybı şüpheleri ve gecikmiş konuşmalarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak ebeveynlerin birincil önceliği olmalıdır. İşitme kabı ve gecikmiş konuşmalarda ilk 4,5 yıl içerisinde cihaz-rehabilitasyon desteği sağlanmadığı taktirde ortaya çıkacak problemlerin çözülmesi ne yazıkki çok mümkün olmamaktadır. Her hastalık sürecinde olduğu gibi konuşma bozuklukları da erken teşhis ve erken tedavi ile kolayca önüne geçilebilecek bir problemdir.

Çocuklarda Neden İşitme Kaybı Meydana Gelir?

İşitme kaybı doğuştan meydana gelebilir veya daha sonra oluşabilir. Doğuştan gelen işitme kayıpları genetik olabileceği gibi hamilelik sürecinde annenin kullandığı ilaçlar, zararlı alışkanlıklar ya da hastalıklardan kaynaklı işitme kayıpları da gözlemlenebilir. Doğumdan sonra meydana gelen işitme kayıpları ise yüksek sese maruz kalma, diğer hastalıklar, ilaçlar veya travmatik faktörler nedeniyle meydana gelir. Detaylı teşhis ve tedavi için muhakkak bir KBB doktoruna danışılması gerekir.

İşitme Kaybının Tedavisi Var Mıdır?

İşitme kaybı tedavisi sorunun türüne göre belirlenir. Eğer iletim tipi işitme kaybı varsa ilaçlarla ya da cerrahi yöntemlerle tedavisi yapılır. Ama sensörinöral(sinirlere bağlı) kayıplarda ise ilaç ya da cerrahi ile tedavi mümkün olmamaktadır. Sensörinöral ve mikst tip işitme kayıplarında tedavi ve rehabilitasyon amacı ile işitme cihazları kullanılır. Geç kalınmış bazı işitme kayıplarının ise tedavisi olmayabilir. İşitme kayıplı bireyin konuşmasını, duymasını, tepki vermesini engellememek adına erken teşhis oldukça önemlidir. Çocuklar için işitme cihazı arıyorsanız Siser firması olarak yanınızdayız.

Duymayan Bebeklerin Hareketleri Nasıldır?

Gözlemleyebileceğiniz ilk belirti lokalizasyon durumudur. Lokalizasyon sesin ne taraftan geldiğini algılama kabiliyetidir. Bu algı ebeveynlerin işitme kaybı olan çocuklar için yapabileceği ilk teşhistir. Yeni doğan bebekler karşındaki kişileri algılayabilmek için dikkatle onlara bakar. Bebekler duydukları seslere karşı şaşırarak, ağlayarak veya gülerek tepki verirler. Bunlar olmasa bile en azından bakışlarında değişim gözlenir. Sesi algılayıp algılayamadıklarını anlamak için kesinlikle her zaman olmayacak şekilde nadiren aileler  bebeklerini ses çıkararak veya bir ses kaynağı kullanarak sese karşı olan tepkisi konusunda gözlemleyebilirler. Bebeği korkutmamak açısından yumuşak tonda ses çıkarması gerekir. Ancak asıl gözlem normal yaşantı içerisinde bebeğin seslere tepki verip vermediğini gözlemlemek üzerine olmalıdır. Eğer ebeveynlerin gözlemleri sonucunda işitme kaybından şüphelenilirse mutlaka bir hekime danışılması gerekmektedir.

Si-Ser İşitme Merkezleri sağlıklı günler diler.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
earnet_box_color_alternates
TRT Box Çınlama Cihazı

İşitme kaybı olmayıp, sadece kulak çınlaması olan kişiler için sunulan TRT Box Çınlama Cihazı...

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top