Search
Close this search box.

İşitme Cihazı Çeşitleri

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

İşitme kaybı ve çeşidi tespit edildikten sonra, işitme kaybını kontrol altında tutabilecek, kullanıcının rahat edebileceği işitme cihazı seçilir. İşitme merkezlerinde veya KBB doktorlarından detaylı bilgi alınabilir. İşitme cihazlarında maksimum fayda sağlamak için belirli bazı şartların yerine gelmesi gerekir. Kişinin işitme kayıp türü, seviyesi, yaşı ve çalıştığı ortam göz önünde bulundurularak işitme cihazı verilir. İşitme Cihazı seçimini uzman kişiler yapar. İşitme kaybını telafi etmek amacıyla kullanılan 6 farklı boy ve türde işitme cihazı bulunmaktadır.

  • Kulak arkası
  • Kulak içi
  • Kanal içi
  • Dip kanal
  • Gözlük tipi
  • Cep tipi

İşitme cihazının fayda vermesinin ön koşulları bulunmaktadır. Sadece cihazı alıp kulağına takmak yetmiyor. İşitme kaybının frekans tabanlı olması, her frekansa ayrı kazanç sunmayı zorunlu hale getirmektedir. Frekansların farklı tespit edilebilmesi için gerekli türleriyle beraber işitme testleri yapılmalıdır. Cihazın frekansa göre uyarlanabilmesi için frekans yanıtının doğru alınması gerekmektedir. İşitme kaybının türünü, seviyesini, frekans çözünürlüğünü tespit etmek için aşağıdaki işitme testlerinin tam yapılması gerekmektedir.

İşitme Kaybı Çeşitleri Nelerdir?

İşitme kaybı yaşayan bireylere uygulanan işitme cihazlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. İşitme cihazı çeşitlerinin birden fazla olmasının sebebi işitme kayıplarının 3 farklı türü olmasıdır. Her işitme kaybına hitap eden işitme cihazı çeşidinin farklı olması sebebiyle size işitme cihazı çeşitleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

İşitme cihazı çeşitleri;

  • Hava Yolu İşitme Cihazı
  • Kemik Yolu İşitme Cihazı
  • Kemiğe İmplante İşitme Cihazları

olarak 3’e ayrılmaktadır. Bunlar da kendi içerisinde farklı çeşitler içermektedir. Sırayla açıklayacak olursak;

Hava Yolu İşitme Cihazları

İnsanoğlunun geliştirdiği ilk işitme cihazı türüdür. Kulak kepçesi ve kulak kanalı vasıtası ile sesi iç kulağımıza ileterek duyduğumuzu keşfettiğimizden beri, işitme kaybı yaşayan her bireyin ihtiyacının seslerin daha yüksek şekilde iletilmesi olduğu düşünülmüştür. Bu sebeple de hava yolu işitme cihazı dediğimiz işitme cihazları geliştirilmiştir. Temel mantık dışarıdan alınan sesin güçlendirilerek hava yolu dediğimiz kulak kepçesi, kanalı, kulak zarı ve kulak kemikçiklerini geçerek iç kulağa güçlü şekilde ulaştırılmasıdır. Hava yolu işitme cihazları neredeyse tüm işitme kayıplarında kullanılabildiklerinden dolayı en çok tercih edilen işitme cihazlarıdır. Hava yolu işitme cihazı çeşitlerine bakacak olursak;

Olarak 4’e ayrıldığını görmekteyiz.

Hava yolu işitme cihazı çeşitlerinin ayrıntılarını öğrenmek için buraya tıklayarak bloğumuzda istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kemik Yolu İşitme Cihazları

Sesin iç kulağa ulaşması 2 şekilde olmaktadır. Hava yolu iletimi ve kemik yolu iletimi. Hava yolu iletimden bahsetmiştik, kemik yolu iletim ise iç kulağımızın kemik doku içerisinde bulunması vasıtasıyla kullandığımız bir yol.

Ses titreşimler halinde yayılan bir enerji çeşididir. Katı maddeler titreşimleri çok iyi ilettikleri için, kafamızdaki kemikleri titreştiren sesler bu kemik yolu vasıtasıyla iç kulağa ulaşarak iç kulağı uyarabilirler. Bunun en belirgin kullanımı ise kemik yolu işitme cihazları ile olmaktadır. Kulak kepçemizin arkasında ufak bir tepe çıkıntısı yapmış olarak bulunan mastoid kemik üzerine işitme cihazı yerleştirme mantığıyla üretilmiş olan kemik yolu işitme cihazları, sesi klasik hava yolu ile değil kemik yolu ile iç kulağa ulaştırır. İletim tipi işitme kayıpları için kullanımı uygun olan cihazlardır. Kemik yolu işitme cihazları da;

  • Gözlük Tip İşitme Cihazları
  • Taç Tip İşitme Cihazları

Olarak 2’ye ayrılmaktadır.

Kemiğe İmplante İşitme Cihazları

Kemiğe implante işitme cihazları, kemik yolu işitme cihazları ile aynı mantık üzerine çalışırlar. Sesleri mastoid kemik üzerinden iç kulağa ulaştırarak işitmenin sağlanması esastır. Kemiğe implante işitme cihazlarının diğer işitme cihazlarından farkı cerrahi bir işlemle cihazın bir kısmının kemiğin içine yerleştirilmesidir. Cihazın asıl parçası olan dış parçası kulağın arkasında bulunmakta ve vidalı sistem ile kemiğe implante olmaktadır. Bu tip işitme cihazları iletim tipi ve özellikle mikst tip işitme kayıplarında kullanılmaktadır.

İşitme cihazı çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Si-Ser İşitme Merkezleri’nin ücretsiz danışma hizmetini kullanabilir, en yakın şubemize gelerek işitme uzmanı arkadaşlarımız vasıtasıyla işitme cihazı çeşitleri hakkında tüm sorularınız bizimle paylaşabilirsiniz.

Si-Ser İşitme Merkezleri sağlıklı günler diler.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top