Search
Close this search box.

İşitme Cihazı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

Dijital işitme cihazları, teknolojik medikal ürünlerdir. Bu ürünler düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Bakım, sadece işitme cihazında uygulanması gereken bir durum değil aynı zamanda kulak özbakımı da ilgilendiren bir husustur. İşitme cihazı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

1- Genel kulak bakımı kontrol edilmelidir.

Kulak, anatomik olarak kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda fizyolojik olarak kulak kanalının temizlenmesi için milimetrik hareketlerle kiri dışarı atmaktadır. Bu anatomik ve fizyolojik yapı bozulduğunda kulak kiri kanal kısmında kalmakta, hatta kulak zarının önüne kadar ilerleyerek ses iletimine engel olmaktadır. Bu durum doğrudan işitme cihazında üretilen seslerin iç kulağa iletilirken sorun yaşanmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı KBB hekimi bilgisi dahilinde kulak bakımı ve kontrolü yapılmaktadır.

2- Nem, Kir ve Toz

İşitme cihazları elektronik ürünlerdir. Bu yüzden tümüyle dış etkilerden iyi korunması gerekmektedir. Bu etkiler nem, kir ve toz olarak sıralanabilir. Hoparlör ve mikrofon bu etkilere karşı filtrelerle bir miktar korunmaktadır. Fakat ses iletimini sağlayabilmek için bir miktar enerjinin aktarımını yapacak koridor bulunması zorunludur. Bu yüzden her ne kadar doğrudan nem, kir ve toz girişi filtrelerle azaltılmaya çalışılsa da kullanıcılar bu etkenlere dikkat etmelidir.

3- İşitme Cihazının Genel Bakımı

İşitme cihazları basit anlamda akustik sesleri alarak dijitale çevirir, ardından ses işlemlenerek tekrar akustik sese dönüştürülür. Bu süreçlerde cihazların temel parçaları ve bu temel parçaların korunmasını sağlayan parçaların kontrolü gerekmektedir. Bu genel bakım süreci cihazın çalışan tüm parçalarının bakımını içerir.

4- Akustik Etkileri Olan Parçaların Yenilenmesi

Kullanıcıya uygun işitme cihazı uyarlaması yapıldıktan belli bir müddet sonra kullanıcı, seslerin eskisi gibi olmadığını söyleyecektir. Bu durum özellikle kulak arkası (BTE) cihazlarda akustik etkileri olan parçaların, kullanıcıya sunulan sesi değişikliklere uğratmasından kaynaklanır. Bu yüzden parçaların (hortum, kalıp, dome vs.) düzenli olarak yenilenmesi gerekmektedir.

5- Vücut Bakım Ürünlerinin Kullanımı

Günlük hayatımızda vücut bakım ürünlerini sıklıkla kullanmaktayız. Bu ürünleri kullanırken işitme cihazına verebileceği muhtemel zarardan korumalıyız. Saç spreyi, pudra parfüm gibi ürünler hoparlör, mikrofon gibi parçalara girerek yapıya zarar verebilmektedir. Ürünleri kullanırken işitme cihazı uygun bir alanda muhafaza edilmesi önerilmektedir.

6- Rutin Pil, Kalıp ve Filtre Kontrolü

İşitme cihazları için kullanılan 4 çeşit (675, 13, 312 ve 10 numara) pil vardır. Bu piller cihaz türüne göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda cihazda kullanılan ek özelliklerle birlikte pil çeşitlerinin kullanım ömrü de değişiklik göstermektedir. Pil ömrü bitince yenisiyle değiştirilmelidir. Aynı şekilde kalıp ve filtre de düzenli olarak kontrol edilmeli, gerektiğinde yenilenmelidir.

7- Çocuklarda Cihazın Düşme İhtimali

Çocuklar, yetişkinlere göre daha ani hareketler edebilmektedir. Bu ani hareketler sonucu işitme cihazı kulaktan çıkabilir ve düşebilir. İşitme cihazının düşmesi ve kaybolmasının önüne geçmek için aksesuarlar (BTE Klips) kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukların cihaz pilini ağzına atıp zehirlenmelerini önlemek için emniyet kilitli pil kapağı kullanılmalıdır.

8- Özel Bakım Ürünleri

İşitme cihazlarının kullanım ömrünü etkileyen hususlardan biri de kullanıcı tarafından uygulanan bakımdır. Bu bakım; kulakta oluşan ya da nemli bir ortamda bulunmaktan dolayı cihazı kullanılmadığı zamanlarda nem alma tabletiyle muhafaza etmek, kulak kalıbı temizleme tabletleriyle kalıbı temiz tutmak, küçük bir fırça ile mikrofonu temizlemek ve kuru ve yumuşak bir bezle düzenli olarak cihaz temizliği yapmak olarak sıralanabilir.

9- Cihazda Yaşadığınız Bir Sorun

İşitme cihazınızla ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda muhakkak uzmanlara danışmalısınız. Yeni nesil cihazlar çok küçük ve ayrıntılı bir yapıya sahip olduğu için size kolay ve sorunu giderici gözüken işlem, cihazda teknik bir arızaya sebebiyet verebileceğini unutmamalıyız. Bu yüzden uzmanların size vermiş olduğu kullanım eğitimi ve kullanım kılavuzunda belirtilenler haricinde cihaza müdahale edilmemelidir.

Bu doğrultuda, bireyler işitme cihazını kullanmaya başladığından itibaren belirtilen hususlara dikkat etmelidir. Si-Ser İşitme Merkezleri 28 yılı aşkın tecrübesi ve her ihtiyaca uygun modelleriyle işitme cihazı uygulamalarında her zaman olduğu gibi bugün ve yarın da işitme kayıplı bireylere destek vermeye devam edecektir. Sağlıklı günler dileriz.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
earnet_box_color_alternates
TRT Box Çınlama Cihazı

İşitme kaybı olmayıp, sadece kulak çınlaması olan kişiler için sunulan TRT Box Çınlama Cihazı...

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top