Search
Close this search box.

İşitme Cihazı Nasıl Alınır?

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

İşitme cihazı ihtiyacı hisseden bireylerin öncelikle işitme ve anlama seviyesinin belirlenmesi amacıyla doktor kontrolünden geçmesi gereklidir. KBB bölümünde görev yapan uzman hekimler tarafından yapılacak olan detaylı muayene sonrasında, odyometri odasında işitme testine tabi tutulması zorunludur. Testlerden çıkan sonuçların değerlendirilmesi sonrasında bireyin kalıcı işitme kaybına uğramış olduğu görülürse, hekim tarafından işitme cihazı tavsiye edilir. Bu aşamadan sonra işitme kayıplı birey, işitme cihazlarıyla ilgili seçim yapmak üzere, sağlık bakanlığı tarafından denetlenen ve ruhsat sahibi merkezlerden işitme cihazı almak için başvuru yapabilmektedir. İşitme cihazı alabilmek için;

  • Hastaneden alınmış olan işitme testi
  • Doktor tarafından yazılan reçete
  • İşitme cihazı alabileceğine dair rapor ile cihaz teminini gerçekleştirebilir.

İşitme cihazı kullanıcının işitme kaybından doğan sorunlarını ve iletişim gereksinimlerini karşılar nitelikte olmalıdır. Bu sebeple kullanıcının önerilen işitme cihazlarını deneyerek ve ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılar niteliklere sahip olan cihazı almalıdır. Bireyler işitme cihazı alabilecekleri merkezlerin adres ve telefon bilgilerine il sağlık müdürlüklerinin web sitelerinden alabileceği gibi, sağlık bakanlığından ruhsatlı herhangi bir işitme merkezinden temin edebilmektedir.

Sağlık bakanlığının yayınlamış olduğu ve il sağlık müdürlüklerine göndermiş olduğu işitme merkezlerinin iletişim bilgileri, rapor verme yetkisine sahip olan hastane ve sağlık kuruluşlarında görülebilir bir noktada asılı bulunmalıdır. Muayene sonrasında işitme cihazı alabilecek durumda olan bireyler, bu listelerden yararlanmak suretiyle ihtiyaç duydukları işitme cihazlarını alabilirler.

İşitme Cihazları Mutlaka Denemek Suretiyle Alınmalıdır

İşitme cihazı kullanıcısının uzun yıllar boyunca kullanacağı bir aparattır. Bu sebeple cihaz alımı sırasında titiz bir deneme aşamasından geçirilmesi gereklidir. Kullanıcı, odyometri sonuçlarıyla gideceği işitme merkezinde uygulama ve denemeler yaparak cihazına karar vermelidir. İhtiyaca uygun cihaza karar verildikten sonraki aşamada, kalıp alma işlemi yapılmaktadır. Tüm işlemler sona erdikten sonra kullanıcıya, işitme cihazının son halini denemesi amacıyla randevu verilir. İlk randevu gününde işitme cihazıyla ilgili ilk ayarlamalar yapılmak suretiyle, gerçek kulak ölçüm testi aşamasına geçilir.

İşitme merkezinde kullanıcıya cihaz ile ilgili tüm kullanım bilgileri ayrıntılı bir şekilde anlatılarak, kullanıcının bu anlatılanları uygulamalı olarak tekrar etmesi istenir. Kullanım bilgileri arasında bulunan;

  • Cihazın nasıl takılıp çıkarılması gerektiği,
  • Cihaza pilin nasıl takılacağı,
  • Günlük ve periyodik temizlik yöntemleri uzman personel tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

Tüm işlemlerin tamamlanması sonrasında, işitme merkezi tarafından periyodik kontrol cetveli çıkarılarak kullanıcıya verilir. Kontrol programı kullanıcı tarafından düzenli bir şekilde takip edilmeli, kullanım süresince cihazda oluşabilecek sorunlar vakit geçirmeden cihaz merkezine bildirilmelidir. İşitme cihazlarının alımında en önemli unsur, cihazın test edilerek ve özenle seçilmesidir. Doğru seçim yapan hasta, kalıcı memnuniyetle cihazını uzun yıllar en ufak bir sorun yaşamadan kullanabilmektedir.

İşitme cihazı bedelinin sağlık kurumu tarafından ödenebilmesi için, uzman hekimlerin onayladığı ve işitme kaybının cihazla düzeltilebileceğine dair bir sağlık kurulu raporuna sahip olmak gereklidir. Bu raporda kulak burun uzmanı bir hekim imzası da yer almalıdır. Verilecek olan raporda, hasta tarafından alınacak cihazın analog veya dijital olduğu belirtilmelidir. Ayrıca eğer dijital cihaz önerimi yapılmış ise, neden analog cihaz önerilmediği hususu da ayrıca belirtilmelidir.

Cihazın her iki kulak için de alınması gerekli ise, sağlık kurulu raporunda kulaktaki işitme kaybının her iki kulağı da kapsadığının belirtilmesi yeterli olmayıp, hasta her iki kulaktaki işitme kaybı için cihaz kullanmalıdır ibaresi yer almalıdır. İşitme cihazı kaç yılda bir alınır sorusuna yanıt olarak; İşitme cihazları her 5 yılda bir yenilenmekte olup, süresinden önce yenileme ihtiyacı duyulması halinde, birey ödemesini yaparak yeni cihaz alabilmektedir.

Nasıl almanız gerektiği konusu ile birlikte fiyatlarını da merak ediyorsanız buraya tıklayarak işitme cihazı fiyatları hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
earnet_box_color_alternates
TRT Box Çınlama Cihazı

İşitme kaybı olmayıp, sadece kulak çınlaması olan kişiler için sunulan TRT Box Çınlama Cihazı...

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top