Search
Close this search box.

İşitme Cihazı Raporu Veren Hastaneler Hangileridir?

İşitme-Cihazı-Raporu-Veren-Hastaneler-Hangileridir-2
Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

İşitme cihazı, reçete ile işitme kayıplı bireylerin kullanımına sunulan medikal ürünlerdir. Bu ürünler ses yükselticilerden farklı olarak frekansa spesifik kazanç sağlayan, işitme testleriyle uyumlu, çevredeki anlamsız gürültüyü baskılayan, hafıza ve bellek gibi birçok konuda ayrışmaktadır. İşitme cihazının uyarlaması ve kontrolleri işitme uzmanları tarafından yapılmalıdır.

 İşitme kayıplı bireyler, cihaz kullanmaya aday bireylerdir. Bireyler işitme kaybı şüphesiyle bu durumu fark ettiği ilk anda KBB hekimi ve Odyoloji kliniği olan bir hastaneye ya da sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. İşitme kaybı tanılandığında bireylerin işitme cihazı kullanması gerekmektedir. Kullanıcı adayları SGK’dan destek almadan işitme cihazı almak istiyorsa herhangi bir hastaneden işitme cihazı raporu almasına gerek yoktur. Herhangi bir KBB hekiminin yazacağı bir reçete ile Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış işitme merkezlerinden işitme cihazı alabilir. Reçete zorunluluğu ilk kez işitme cihazı kullanacak kişiler için geçerlidir. Daha önce işitme cihazı kullanmış kişiler için reçete zorunluluğu yoktur, doğrudan işitme merkezlerine başvurarak işitme kaybına uygun işitme cihazı temin edebilir.

SGK’dan Yararlanmak İçin Hangi Hastanelere Başvurmalıyım?

Sosyal Güvenlik Kurumu, yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirlediği şartların bireyler tarafından sağlanması halinde işitme cihazı ödemesi  yapmaktadır.  SGK’dan destek alarak işitme cihazı almak isteyen kişilerin, Türkiye genelindeki Devlet hastanelerinden, Tıp Fakülteleri Hastaneleri ve Vakıf üniversiteleri Hastaneleri işitme cihazı raporu almaları gerekmektedir. Bünyesinde KBB hekimi ve Odyoloji Kliniği bulunmayan hastaneler işitme cihazı raporu düzenleyememektedir.

Bebek ve Çocuklar için Hangi Hastanelere Başvurmalıyım?

İşitme cihazı kullanacak kişi; bebek, çocuk veya 18 yaşından küçük ise herhangi bir devlet hastanesinden alacağı sağlık kurul raporu geçerli olmayacaktır.18 yaş altı grubunun işitme cihazı raporları, Sağlık Bakanlığı 3.Basamak hastaneleri yani Eğitim ve Araştırma Hastaneleri veya Tıp Fakülteleri tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir aksi durumda SGK, sağlık kurul raporlarını geçerli kabul etmemektedir.

Ekran-goruntusu-2024-02-29-171653

Özel Hastanelerden İşitme Cihazı Raporu Alabilir Miyim?

Yıllar önce, özel hastaneler tarafından düzenlenmiş işitme cihazı raporları bir süreliğine kabul edilmiş ancak sonraki sağlık uygulama tebliğleri ile bu uygulama sonlandırılmıştır. Halk tarafından özel hastane olarak bilinen ancak Vakıf üniversiteleri çatısı altında hizmet veren hastanelerin düzenlediği işitme cihazı raporları geçerlidir ve SGK bu raporları dikkate alarak işitme cihazı için destek vermektedir. SGK’nın işitme cihazı için yaptığı ödeme  miktarı yetişkinler için farklı, 18 yaş altı çocuk ve bebekler için farklılık göstermektedir. Benzer şekilde emekliler için farklı ödeme çalışanlar için farklı ödeme yapmaktadır.

Odyolog İbrahim SARI

  1. İşitme kaybı şüphesi olan bireyler ne yapmalıdır?

    Bireyler işitme kaybı şüphesiyle bu durumu fark ettiği ilk anda KBB hekimi ve Odyoloji kliniği olan bir hastaneye ya da sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

  2. SGK’dan destek almadan işitme cihazı alınabilir mi?

    Kullanıcı adayları SGK’dan destek almadan işitme cihazı almak istiyorsa herhangi bir hastaneden işitme cihazı raporu almasına gerek yoktur. Herhangi bir KBB hekiminin yazacağı bir reçete ile Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış işitme merkezlerinden işitme cihazı alabilir. Reçete zorunluluğu ilk kez işitme cihazı kullanacak kişiler için geçerlidir.

  3. SGK’dan yararlanmak için hangi hastanelerden işitme cihazı raporu alınır?

    SGK’dan destek alarak işitme cihazı almak isteyen kişilerin, Türkiye genelindeki Devlet hastanelerinden, Tıp Fakülteleri Hastaneleri ve Vakıf üniversiteleri Hastaneleri işitme cihazı raporu almaları gerekmektedir. Bünyesinde KBB hekimi ve Odyoloji Kliniği bulunmayan hastaneler işitme cihazı raporu düzenleyememektedir.

  4. Bebek ve çocuklara işitme cihazı raporu almak için hangi hastanelere başvurmalıyım?

    SGK’dan destek alarak işitme cihazı almak isteyen kişilerin, Türkiye genelindeki Devlet hastanelerinden, Tıp Fakülteleri Hastaneleri ve Vakıf üniversiteleri Hastaneleri işitme cihazı raporu almaları gerekmektedir. Bünyesinde KBB hekimi ve Odyoloji Kliniği bulunmayan hastaneler işitme cihazı raporu düzenleyememektedir.

  5. Özel hastaneden işitme cihazı raporu alabilir miyim?

    Halk tarafından özel hastane olarak bilinen ancak Vakıf üniversiteleri çatısı altında hizmet veren hastanelerin düzenlediği işitme cihazı raporları geçerlidir ve SGK bu raporları dikkate alarak işitme cihazı için destek vermektedir.


İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top