Search
Close this search box.

İşitme Cihazı Seçimi Nasıl Yapılır?

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

İşitme Cihazı Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru  işitme cihazı;

  • Kullanıcının rahat duyabileceği ses şiddetinde olmalı,
  • Aşırı amplifikasyon sağlamamalı,
  • Karşılıklı konuşmalarda iletişim becerilerini düzeltmeli,
  • Cihazsız olduğundan daha iyi bir işitme sağlamalı,
  • İşitme cihazında modifikasyona izin vermelidir.

İşitme Cihazı Seçmede Göz Önünde Bulundurulacak Faktörler;

  • İşitme kaybının tipi, derecesi, şekli
  • Konuşmayı tanıma eşiği, ayırt etme yüzdesi
  • Dinamik ranj
  • İşitme kaybının başladığı yaş
  • İşitme cihazı tecrübesi olup olmadığı
  • Kullanıcının genel tutumu
  • Yaşı
  • Dış kulak yolu ve dış kulağın şekli
  • Kişinin işi, sosyal yaşantısı,mental kapasitesi, becerileri,  motivasyonu, kişiliği
  • Kozmetik durumlar
  • Fiyat

Hastanın işitme kaybı türü, seviyesi, yaşı ve kişin durumu göz önünde bulundurularak cihaz verilir. Cihaz seçimini uzman kişiler yapar. Cihazlar Kulak arkası (BTİ) kulak içi, kanal içi, dip kanal, gözlük tipi ve cep tipi olmak üzere altıya ayrılır.

Odyoloji Testinin Tam Yapılması

Yapılan işitme testi 5 bölümden oluşur.

  1. Eşik testi
  2. Tedirgin edici ses seviyesi
  3. En rahat ses seviyesi
  4. Kemik yolu işitme eşiği
  5. İnsan sesiyle en rahat algıladığı seviye

Saf ses tonu veren kaliteli cihaz

İşitme kaybının durdurulması, yavaşlatılması, kullanan kişinin sesleri rahat algılaması, rahatsız edici seslerin kesilmesi ve gürültünün arka plana itilmesi gerekmektedir. İşitme cihazı kullanırken mutlaka cihazın teknik özelliklerine iyi bakmak gerekir. Beyin doğal yapısı itibariyle saf sese ihtiyaç duymaktadır. Çevre gürültüsünün insan sesini bastırması halinde algılama sağlanamamaktadır. Bu ise hem beyni yorar hem de sinir sistemini tahrip etmektedir. Özellikle çocukların doğal zeka gelişim sürecini pozitif veya negatif yönde ciddi etkilemektedir.

Dolayısıyla medikal ürün olmayan basit yükseltici cihazlar cihazlar bu randımanı vermez. Kişide var olan duyma ve algılama yetisinin kaybına neden olduğundan kullanılması tıbbi açısından uygun değildir. Gürültü veren cihazlara alışan kullanıcılar saf ses tonu veren cihazlara ancak uzun vadede alışabilirler.

Uyumlu Cihaz

Her bireyin doğal işitme duyarlılığı farklı olduğundan, işitme kaybı oluştuğunda da devam eder. Her bireyin frekans tabanlı ses reaksiyonu ve yorumlaması farklıdır. Her bireyin işitme kaybı farklıdır. Onun için kişiye özel seçilen cihaz özel uyarlanır. Seçilen cihaz frekans tabanlı ses ihtiyacını karşılayabilen cihaz seçilir. Cihaz seçimini ve uyarlamasını odyoloji ve duyma akustiğini de uzman kişiler yapar.

Cihaz Uyarlamasının Yapılması

İşitme cihazı uyarlaması odyoloji verilerini baz alır, temel bilgi olarak kullanır ve cihazı ona göre uyarlar. Uyralama yapılırken iki farklı açıdan ses güvenliği sağlanır.

  1. Frekans uyarlama ile her frekansta duyum elde edildiğine dair test yapılır, frekansların reaksiyonu ve frekansların cevabına bakılır. Her frekansta duyum sağladığına dair kontrol yapılır.
  2. Uyarlama ise dinamik uyarlamadır. Yapılan uyarlamada konuşmaların konfor duyma alanında hareket edip etmediği, gerekli olan seslerin geri kalan dinamik alan içinde yerleşip yerleştirilmediği kontrol edilir. İlgili kişilerin detaylı bilgi almaları için ”İşitme cihazları uyarlama metotları” kitaba baş vurmalarını öneririz.

İhtiyaçların Değerlendirilmesi

İşitme uzmanınız yaşam tarzınız, beklentileriniz, kişisel tercihleriniz ve düşünceleriniz, önceki işitme cihazı deneyimleriniz, işitme testi sonuçlarınız gibi bilgileri edinmek için sizinle derinlemesine bir istişare yaparak seçim sürecine başlamalıdır. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak sizin için uygun gördüğü işitme cihazı seçeneklerini incelemeniz için size sunmalıdır.

İşitme Testi Sonuçlarının Yorumlanması

Yapılan işitme testi sonuçlarınıza göre hangi tip ve modelde işitme cihazının sizin için en uygun olduğunu belirleyebilir. Küçük, kulak içi yerleşimli veya kanal içi yerleşimli modeller hafif-orta derecede işitme kayıpları için kullanılabilirken daha büyük kulak arkası modeldeki işitme cihazları ileri derecede dâhil olmak üzere herhangi bir işitme kaybı için kullanılabilir. İşitme kaybınızın konfigürasyonu da önemlidir. Eğer sizin kaybınız orta frekanslarda düşük ve yüksek frekanslardan daha yüksek ise, işitme kaybınızı daha iyi karşılayacak gelişmiş teknolojinin getirdiği işitme cihazı özelliklerinin bazılarına ihtiyaç duyabilirsiniz. İhtiyacınız olan teknolojinin miktarı işitme kaybınızın tipi, şekli ve derecesiyle belirlenebilir. Kulak kanalınızda daralma, akıntı, iltihap, sık sık kirlenme, aşırı terleme gibi sorunlar varsa kulak arkası modelde bir cihaz kullanmanız gerekmektedir.

Yaşam Biçimi ve Tarzı

İşitme cihazı almaya işitme merkezlerine gittiğiniz zaman işitme uzmanları arzu ettiğiniz yaşam tarzının resmini iyi alması önemlidir. İşitme kaybınız arttıkça belirli ortamlardan ve sosyal durumlardan yavaş yavaş uzaklaşabilirsiniz. Yaşam tarzınız ve gün içindeki faaliyetlerinize göre işitme cihazı seçimi çok önemlidir. Örneğin, eğer gününüzü aileniz ve arkadaşlarınızla telefonda konuşarak geçiriyorsanız, telefonunuz ile uyumlu ve iyi çalışan bir işitme cihazı isteyeceksiniz. Genellikle günümüzdeki dijital gelişmiş işitme cihazları farklı miktardaki arka plan gürültüsüyle ve farklı ortamlarla karşılaşan insanlar için tasarlanmış durumdadır. Daha az arka plan gürültüsüyle ya da gününüzü genellikle evde geçiren biriyseniz temel modellerde işitme cihazı tavsiye edilir.

Önceki İşitme Cihazı Deneyimi

Yeni bir işitme cihazı seçeceğiniz zaman önceden kullandığınız işitme cihazınızı düşünmek önemlidir. Son işitme cihazınızı sevdiniz mi? Memnun musunuz? Neden? Ses kalitesinden, cihaz görünümünden, stilinden ya da başka bir şeyinden hoşlandınız mı? Hangi yeni teknolojileri ve özellikleri denemek istersiniz? Bu tür bir anlayış işitme uzmanınıza sizin memnuniyetinizi sürdürmek ve arttırmak için hangi yeni işitsel enstrümanlara ve teknolojilere ihtiyacınız olacağını belirlemeye yardımcı olacak.

Tek İşitme Cihazı Mı? Çift İşitme Cihazı Mı? Hangisini Tercih Etmeliyim?

Doğuştan iki kulağa sahip olmamızın bir nedeni vardır. İki kulağınızda işitme kaybı varsa her iki kulağında işitme cihazıyla donatılmalı gerekmektedir. Sağlıklı insanlar iki kulağa sahiptir, çünkü her iki kulağımızdan duyduğumuz zaman çevreden gelen sesleri ve konuşmaları daha açıkça duyabilir, özellikle konuşmayı arka plan gürültüsünden daha kolay ayırabiliriz. Sesin yön tayinin iki kulak arasında karşılaştırma yaparak anlayabiliriz. Sadece iki kulağa sahip olmak daha iyi ve net bir ses kalitesi verebilir. Sinemalarda uygulanan filmin gerçekliğini arttırmak adına sizi çevreleyen bir surround ses sistemi bulunur. Sesi farklı yönlerden alırsak ortamın gerçekliğini daha fazla hissedebilmemiz ve sesten keyif almamız mümkün olabilir.

Sonuç olarak her iki kulağınızda işitme kaybı varsa ve bir ya da iki işitme cihazı alma konusunda kararsızsanız, iki işitme cihazıyla yola çıkmanız daha efektif bir seçenek olacaktır.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
earnet_box_color_alternates
TRT Box Çınlama Cihazı

İşitme kaybı olmayıp, sadece kulak çınlaması olan kişiler için sunulan TRT Box Çınlama Cihazı...

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top